אחד המצבים הפחות נעימים והמרתיעים שיכולים לקרות, הוא מצב שבו יש לך כאבים בלסת ובשיניים שנגרמו בגלל שן בינה כלואה ומעיקה, שתצריך ככל הנראה לבצע עקירת שן בינה כלואה כירורגית.
מאמר זה עוסק במה היא שן בינה כלואה? מה חשוב לבדוק לפני ביצוע העקירה? איך נראה תהליך ביצוע העקירה הכירורגית שלה? ועוד מידע שחשוב שיהיה לך לפני תהליך זה.
הידעת? לרוב המוחלט של בני האדם יש בסה"כ 3 שיניים טוחנות, כאשר אלו הן השיניים האחוריות ביותר בפה. השיניים הטוחנות האחוריות ביותר מכונות גם שיני בינה, "הטוחנת השלישית" או "השן השמינית", ושיניים אלו בוקעות באזור גיל 18 ואף מאוחר יותר.
בחיים כמו בחיים, לחלקנו יש מזל בתחומים מסוימים ולחלק מאיתנו בתחומים אחרים, למי מאיתנו שיש מזל בהקשר זה, יהיה מקום לשן הבינה לבקוע במקומה בחלל הפה, ואז מטפלים בשן הבינה בדיוק כמו בכל אחת מהשיניים האחרות, ואז כמובן שאין צורך בעקירת שן בינה, אלא רק במצבי קיצון וחירום.
במידה ומיקומן של שינה הבינה קרוב במיוחד לעצבים לסינוסים או לעצבים בלסת התחתונה, ובמידה והן כלואות (אינן בקעו אל חלל הפה), או במידה ויש רקע של מחלה או מצב רפואי בעייתי, מדובר במצב שיש לבצע עקירת שן בינה כלואה על ידי מומחה כירורגיה.
עקירת שן בינה כלואה ניתן לבצע בבית חולים, וכמובן שניתן גם במרפאה פרטית אשר עובד בה גם כירורג פה ולסת.
הנחיות כלליות לאחר ניתוח עקירת שן בינה כלואה
לפני שנציין את ההנחיות הכלליות נגיד מראש שיש להיוועץ ולהקשיב להנחיות הרופא המטפל שלך בלבד. המאמר נועד כדי לתת לך רקע אודות ניתוח עקירת שן בינה כלואה שאתה הולך לקראתו, אך יש לפעול בכפוף להנחיות הרופא הכירורג המטפל.
חשוב מאוד להקפיד על ההוראות הבאות על מנת למנוע סיבוכים וכאבים מיותרים אחרי ניתוח עקירת שן בינה כלואה:
- באזור העקירה תיתכן נפיחות וגם מצב של הגבלה בתפקוד היום יומי, כמו קשיים בלעיסה, בפתיחת הפה, הופעה של נפיחות וכו'.
- אין בשום מצב לצום או לשנות את המינון התרופתי הקבוע שלכם על דעת עצמכם, במיוחד אם הנכם מצויין בבעיה רפואית או מטופלים תרופתית או תזונתית.
- עבור נשים בהריון שעברו עקירת שן בינה כלואה, מותר להשתמש באקמול, אך זה יהיה מותנה באישור הגניקולוג בלבד.
- במידה וניתן עבורך מרשם לאנטיביוטיקה אחרי ניתוח עקירת שן בינה כלואה, חשוב מאוד להשתמש וליטול את הכדורים עד גמר הכדורים שנרשמו ולא אחד לפני, הקפד על כך.
- אין לקחת אנטיביוטיקה ללא הוראה מהרופא או ללא מרשם. במידה והינך מטופל בתרופות אחרות, חובה עליך לעדכן על כך את הרופא.
הכאב בדרך כלל נמשך לפרק זמן של 24-36 שעות, וחולף בהשפעה של כדורים משככי כאבים, כגון אקמול, רוקסט, אופטלגין, אדוויל ועוד.
לאלו השלכות עלולה שן בינה כלואה להוביל?
היות ושיני הבינה הן האחרונות לבקוע, נוצר מצב שלעיתים קרובות לא נותר להן מקום בקשת השיניים והן למעשה "נכלאות" בעצם הלסת בצורה חלקית או מלאה. במצב של שן בינה כלואה, לא ניתן לנקות אותה כפי שצריך.
במצב כזה ובמהלך הזמן, עלול הדבר להוביל לנגעים של עששת בשן הטוחנת הנמצאת בסמיכות לשן הבינה, כמו כן יכולות להתפתח דלקות וזיהום מקומי עד לכדי מצב של אובדן עצם. זיהום זה לא אחת מלווה בתחושות של נפיחות, כאבים וקושי בפתיחת הפה וקושי בלעיסה.
כמו כן, במצבים רבים מתפתחת סביב השן הכלואה ציסטה אשר גורמת להרס של הרקמות והעצם גם מסביב לשן הבינה הכלואה וגם לשיניים אשר סמוכות לה. במקרה בו הציסטה מזדהמת, היא עלולה להחריף את התסמינים הקליניים ולהמשיך בהרס הרקמות שנמצאות מסביבה.
טיפול מומלץ וקווים מנחים ל-24 שעות הראשונות לאחר ניתוח עקירת שן בינה כלואה:
- אין לעשן! עישון יכול לגרום לזיהום מיותר של פצע העקירה, לכאבים ולסיבוכים מיותרים, גם במצב שבו נוטלים אנטיביוטיקה, ולכן אל תתגרה במצבך ואל תעשן.
- אין לשטוף את הפה או לירוק במשך כל היום. כן, זה נשמע קצת מוזר, אבל מדובר בעניין חשוב. במידה ויש מעט דם ברוק, הנח פד גזה במקום העקירה והדק על השיניים למשך מספר דקות.
- אין לאכול או לשתות במשך השעתיים הראשונות, למעט מאכלים רכים וקרים כמו יוגורט קר, גלידה וכו'. קיימת המלצה למצוץ מספר פעמים ביום קוביית קרח על מקום העקירה, וכמו כן ניתן להניח שקית עם קוביות קרח אשר עטופה במגבת על הלחי באזור העקירה.
- רצוי מאוד שלא תאכל דברים חמים במהלך היממה הראשונה.
- אסור בתכלית האיסור לצום, במיוחד לא לחולי סוכרת.
- אין לצחצח בשום מצב במקום העקירה למשך חמישה ימים. את שאר חלל הפה ניתן לצחצח כבשגרה.
- הקפד לא לבצע פעילויות ספורטיביות מאומצות, ואם יש לך ספק, עדיף שלא תבצע פעילות כלל. זרימת דם מוגברת בגוף עלולה לפתוח את הפצע וליצור דימום מחודש, כאבים ונפיחות. אנא הימנע ממצב כזה.
הנחיות לאחר 24 שעות מרגע ניתוח עקירת שן בינה כלואה:
יש לבצע שטיפות פה באמצעות תכשיר קורסודיל או תרודנט פעמיים ביום, למשך תקופה של שבוע. כמו כן רצוי גם לבצע שטיפות פה של מים חמימים אשר מעורבבים עם כפית מלח, בתדירות של 3 פעמים ביום למשך שבוע.
באילו מצבים אחרי עקירת שן בינה כלואה יש ליצור קשר עם המרפאה?
- מצבים של חום, נפיחות ניכרת באזור הפנים, דימום שאינו פוסק, הגדלה של בלוטת הלימפה בצוואר והגבלה בפתיחת הפה.
- במקרים בהם אין הטבה במצב לאחר מספר ימים לאחר הטיפול.
- במקרים בהם בוצע תפר יהיה לחזור לרופא אחרי שבוע עד שבועיים להורדה של התפרים.
תהליך עקירת שן בינה כלואה וההתאוששות שלה
עקירת שן בינה כלואה מהווה פעולה ניתוחית (כירורגית) אשר מיושמת על פי רוב בהרדמה מקומית. תהליך עקירת שן בינה כלואה יכול להימשך כ-30 עד 60 דקות בממוצע, כאשר במהלך הטיפול מוציאים את השן הכלואה בחלקים או בשלמותה, כאשר בסוף התהליך נדרש לבצע תפרים.
על מנת להבטיח החלמה תקינה ומהירה ככל האפשר של עקירת שן בינה כלואה, נדרש תכנון מדויק של ההליך על בסיס צילומי רנטגן עדכניים.
ההתאוששות מתהליך עקירת שן בינה כלואה עלולה להיות מלווה בנפיחות וכאבים כפי שכבר ציינו, אך חשוב שתתעודד מאחר ותופעות אלו יחלפו מעצמן תוך ימים ספורים, לרוב עד עשרה ימים ממועד העקירה.
כמו כן, עלול להיות שינוי תחושתי זמני או קבוע באזור הפה והלשון. יש לציין שמדובר בסיבוך ברמת סיכון נמוכה, אותו ניתן לצמצם עד למינימום במידה והטיפול מיושם על ידי רופא המתמחה בסוג פעולות אלו, תוך שימוש באמצעי דימות תלת מימדיים (CT).
מדוע אסור לוותר על עקירת שן בינה כלואה?
חשוב מאוד להדגיש כי ויתור על עקירת שן בינה כלואה או שן בינה אשר צריכה לצאת מהפה עשויה להוביל לסיבוכים קריטיים, ביניהם: סיכון מוגבר לדלקות חניכיים, לעששת, להתפתחות של ציסטה בחניכיים סביב שן הבינה הכלואה, כמו כן עלולה להוביל למצב של שיניים לא ישרות עד מצב של צורך בטיפול אורתודנטי ועוד מצבים שעדיף לא להגיע אליהם.
האם קיימות אלטרנטיבות לעקירת שיני הבינה?
במקרים בהם קיים סיכון יחסית גבוה לפגיעה בעצבים אשר סמוכים לשן הבינה כתוצאה מהעקירה, הכירורג יכול להמליץ במקום על קיטוע של הכותרת בלבד והשארת שורשי השן הכלואים בלסת. במקרה כזה, הסיכון לפגיעה תחושתית מצטמצם אך מצריך מעקב תקופתי במרפאה.
7 הסיבות העיקריות לעקירת שן בינה כלואה
- עששת יכולה להתפתח בשן בינה ולגרום לכאבים חזקים. מצב זה בעייתי במיוחד מכיוון שמיקום שן הבינה והזווית שלה מקשה מאוד על הגישה אליה, במצב כזה יהיה קשה מאוד לטפל בשן כי המטופל סובל מכאבים עזים.
- נזק לשיניים הסמוכות כתוצאה מדחיסת מזון ודלקת מקומית אשר יכולה להתפתח לעששת בשיניים סמוכות.
- דלקת מקומית אשר יכולה להתפתח ולגרום לנפיחות וכאבים.
- סיבות אורטודנטיות על רקע צפיפות בשיניים.
- שיניים עודפות – מצב בו מתפתחת שן בינה נוספת אשר היא עודפת.
- במצב בו מבצעים עקירת שן בינה כלואה עליונה או תחתונה יהיה ברוב המקרים כזה שמצריך לעקור את השן הנגדית, מאחר והיא בוקעת בקיעת יתר מאחר ואין לה שן נגדית, וכתוצאה מזה עלולה להיווצר פגיעה בשיניים סמוכות.
- התפתחות ציסטה מסביב לשן כלואה. בעקבות זאת עולה צורך בעקירת השן וכריתה של הציסטה שתישלח לבדיקה פתולוגית.