כדי ליהנות מחיוך יפה וממראה אסתטי ומרשים, ייתכן ונצטרך לעבור טיפול רפואי או שניים בחיינו. טיפול הרמת סינוס סגורה הוא טיפול דנטלי רפואי שבנוסף לתרומה שלו לבריאות הפה שלנו, הוא גם גורם אחראי על החיוך המושלם שהולך להיות לנו, גם במקרים של אובדן שיניים מכל סיבה שהיא.
נתחיל בהסבר קצר על הסינוסים
הסינוס המקסילרי הוא חלל פנים אנטומי הממוקם מעל הלסת העליונה שלנו ומעל שורשי השיניים משני הצדדים של האף שלנו. הגודל שלו משתנה ומתפתח עם העלייה בגיל שלנו. קיימים מצבים בהם קיים חוסר של עצם באזור אחורי בלסת העליונה, וכדי שנוכל להתקין שם שתלים דנטליים, נצטרך לבצע השתלת עצם בסינוס.
חשוב לדעת שזיהומים ודלקות יכולים להיווצר בשלב שבו מניחים שתל דנטלי דרך עצם שהיא לא מספקת אל תוך חלל הסינוס, ובכך אנחנו עלולים להיתקל בכישלון של קליטת השתל. בדיוק מהסיבה הזאת טיפול הרמת סינוס סגורה עשוי לעזור מאד, בכך שיעבה את כמות העצם באזור, בשלב שלפני החדרת השתל.
מהו ניתוח להרמת סינוס?
לפני שנתעמק בניתוח הרמת סינוס סגורה, נסביר מהו הליך הרמת סינוס באופן כללי.
הרמות סינוס היא פעולה כירורגית שמתבצעת במקרה של ספיגה ואובדן עצם בלסת העליונה שלנו, המקום בו ממוקמים הסינוסים המקסילריים שלנו. הרמת סינוס מיועדת על מנת להגביה את העצם הקיימת שלנו, וכדי לעזור לנו להכין בסיס טוב ותקין להשתלת שיניים יסודית ומוצלחת.
במהלך התהליך תבוצע דחיקה של רירית הסינוס שלנו כלפי מעלה, והרופא המטפל יצור חלל בינה בין רצפת הפה שלנו. אותו החלל שיווצר הוא זה שיהיה הקרקע להנחה של תחליף העצם שיאפשר לנו להחדיר את השתל הדנטלי כמו שצריך.
מהי הרמת סינוס סגורה?
הרמת סינוס סגורה היא פרוצדורה כירורגית "קלה" יותר מניתוח הרמת סינוס פתוחה, היא מתבצעת במצבים שחוסר העצם הוא מינימלי וקטן יחסית. דרך הליך הרמת סינוס סגורה אפשר להרים את רצפת הסינוס באמצעות שימוש בחלל השתל הייעודי, שבאמצעותו יוכנס עצם או תחליף עצם אל חלל הסינוס.
במקרים שתיארנו, הרמת סינוס וההחדרה של השתל יבוצעו בפעולה אחת בלבד, ואין צורך להמתין עד להחלמה של האזור שבו בוצעה ההשתלה.
כמה זמן לוקח עד שמחלימים?
זמן ההחלמה לאחר ניתוח הרמת סינוס סגורה הוא משתנה ואינדיבידואלי, כשהזמן הממוצע מסתמן כשבוע עד עשרה ימים. לאחר אותם עשרה ימים יהיה עליכם להגיע לביקורת במרפאה, כדי שהרופא שלכם יוכל להעריך את מצבכם, קצב ההתקדמות וההחלמה במקום הניתוח. במידת הצורך הרופא יכול להחליט גם על הסרת התפרים שלכם.
אתם בטח תוהים האם זמן ההחלמה מלווה בכאבים, אז נגיד כי קיימת האפשרות שתרגישו בכאבים מקומיים, נפיחות ודימום מהנחיריים, אבל למרבה האופטימיות, התופעות האלו אמורות לחלוף תוך כמה ימים בודדים בלבד.
איך מטפלים בעצמכם במהלך תקופת ההחלמה?
ברוב הגדול של המקרים, הרופא ימליץ לכם להשתמש בתרסיס מי מלח לאף, כדי שתוכלו לשמור על הלחות בחלל האף. במצבים מסוימים הרופא ירשום לכם מרשם לטיפול אנטיביוטי נגד זיהומים אפשריים.
לכאן או לכאן, בכל מקרה מומלץ תמיד להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם על התחושות שלכם והתסמינים כדי להיות בטוחים שכל אחת מהתופעות היא תקינה לאחר ניתוח הרמת הסינוס הסגורה, ולמען השקט הנפשי שלכם.
מה הסיכונים האפשריים?
אתם יכולים להיות אופטימיים, סיכויי ההצלחה של תהליך הרמת סינוס סגורה הם מאד גבוהים. עם זאת, חשוב תמיד לראות את התמונה המלאה ולדעת מראש שכמו בכל פעולה כירורגית, קיימים סיכויים להתפתחות של זיהום או דלקת מקומית.
כדי להגדיל את סיכויי ההחלמה שלכם, חשוב שתימנעו לגמרי מעישון, וגם מפעולת קינוח אף, מהסיבה שקיים סיכון לקריעה של הממברנה שמהווה את מעטפת חלל הסינוס ודחיית תחליף העצם. לכן חשוב שתישמעו להנחיות ותחלימו במהירות עם מינימום תופעות לוואי או סיבוכים.
מה ההבדל בין הרמת סינוס פתוחה לסגורה?
ההבדלים בין ניתוח הרמת סינוס סגורה לפתוחה הם שבהליך הרמת סינוס פתוחה רופא השיניים מבצע חיתוך בחניכיים במטרה לחשוף את עצם הלסת והסינוסים, התהליך הזה מאפשר הכנסה של כמות עצם גדולה והרחבה משמעותית של עצם הלסת.
בתהליך הרמת סינוס פתוחה, תהליך ההחלמה כולל השגחה קצרה במרפאה לאחר ההליך, לאחר מכן אפשר לחזור לשגרה. אחרי טיפול הרמת סינוס פתוחה אמורים לחוש בכאבים, נפיחות ודימום באותו האיזור שטופל. התופעות אמורות לחלוף אחרי כמה ימים.
תהליך הרמת סינוס סגורה לעומת זאת, מתבצע במקרים בהם יש צורך רק בתוספת קטנה של עצם. במסגרת הטיפול הזה של השתלות שיניים אפשר לשלב החדרה של שתל דנטלי והשיטה כוללת ביצוע של פתח קטן בחיך אליו תוחדר כמות העצם הרצויה.
איך בוחרים בין הרמת סינוס פתוחה להרמת סינוס סגורה?
על ההחלטה איזה סוג הטיפול הנכון והמדויק לכם, הרופא המטפל יחליט וזו אינו בחירה פתוחה שלכם.
קיימים קווים מנחים מקצועיים לפיהם תבחר הפרצדורה המתאימה ביותר, וכמו שציינו קודם לכן, כשהשיקול המרכזי יהיה בהתאם לכמות העצם הנדרשת להשתלה, וגם גובה עצם השארית (גובה העצם במימד הורטיקלי שקיים בלסת לפני ההשתלה).
אם נגדיר זאת באופן כללי, ככל שגובה העצם השארי שלכם נמוך, וככל שכמות העצם שנדרשת להשתלה תהיה גדולה יותר, אז גדלים הסיכויים בהמלצה לבחור בהרמת סינוס פתוחה. במקרים אחרים בהם נדרשת פתיחת פתח קטן יחסית, סביר שיבחר הרופא בהרמת סינוס סגורה.