כשמדובר באסתטיקה, גם אסתטיקת חלל הפה נכללת בתוך הנושא הכל כך רחב הזה. המודעות בעשור האחרון לחלל הפה בכלל ולשיניים בפרט עלתה משמעותית ולא מעט אנשים הפנימו את העובדה ששמירה על אסתטיקה בחלל הפה והשיניים תורמת לאיכות חיים טובה ובריאה יותר.
שימוש במברשות שיניים ייחודיות, חוטים דנטליים, משחות שיניים מיוחדות ושאר מכשור לניקוי אבן מהשיניים, התמדה על ביקורים אצל שיננית ואפילו טיפולים אסתטיים לשמירת השיניים. כל אלו עלו בשל בעיות אסתטיקה של חלל הפה, גם מבחינת נראות, וגם מבחינה בריאותית המעידה על ריחות, שינויים בטעם, זיהומים וגידולים בחלל הפה הנגרמים ועלולים להביא למצב רפואי חריף ומסוכן.
לא אחת שמעת את הביטוי נסיגת חניכיים אבל לא באמת הבנת במה מדובר? זה הגיוני לחלוטין, מי שלא עוסק בתחום ולא מכיר את הנושא ביומיום שלו לא תמיד יודע איך לגשת לנושא, וגם איך להבין אותו.
אם הגעת לכאן, סביר להניח שיש לך עניין להבין את הנושא כי הוא מצריך טיפול אישי אצלך, והבנה של הנושא באופן בסיסי תעניק לך אינדיקציה לגבי התהליך המצופה.
לפני שניגע בעומק הנושא של חניכיים ונסיגתן חשוב להבין:
- ממה היא נובעת
- כיצד ניתן למנוע אותה?
- ומה לעשות במידה והתגלתה אצלך נסיגת חניכיים?
מהי נסיגת חניכיים וכיצד נמנע אותה או נטפל בה?
למעשה, בנושא בריאות חלל הפה והשיניים, נסיגת חניכיים היא אחת התופעות הנפוצות ביותר כאשר היא גורמת לחניכיים לבצע נסיגה כלפי הלסת. פעולה שחושפת את שורש השן מביאה לבעיה חמורה מאד. הרבה יותר מאסתטיקה כללית.
הגורמים לנסיגת חניכיים הם: אבנית, פירסינג באזור השפתיים, עישון מאסיבי או עישון בכלל, ואפילו צחצוח שיניים חזק מדי שנובע משימוש במברשות שיניים שאינן מתאימות.
על מנת למנוע נסיגת חניכיים עתידית יש בעצם להימנע מהפעולות הללו ובכלל, לשמור על בריאות השיניים. כמו כן חשוב לבצע ביקורות תכופות אצל רופא השיניים, לטפל בסתימות, חורים, כתרים, עקירות שיש לבצע. וכמובן גם להגיע לביקורים תקופתיים אצל שיננית לצורך ניקיון יסודי יותר של חלל הפה, החניכיים והשיניים.
אם אתה סובל מאחד או יותר מהסימפטומים הבאים אז בסבירות גבוהה גם לך יש נסיגת חניכיים:
- שיניים זזות – מחלות החניכיים גורמות להריסה של עצם השן, דבר זה גורם לשיניים תזוזה ובכך גם לקושי בנגיסה, לעיסה ואכילה.
- ריח לא טוב מהפה – אם מורגש אצלך ריח רע מהפה שלא חולף גם לאחר צחצוח חלל הפה והשיניים או אפילו לעיסת מסטיק יכול מאוד להיות שזוהי דלקת בחלל הפה שנגרמה כתוצאה מנסיגת החניכיים.
- דימום ונפיחויות – אלו הסימנים הכי מובהקים לדלקות או למחלות חניכיים. חניכיים המדממות לאחר שצחצחתם את השיניים, או בזמן הצחצוח הן נורה אדומה שצריכה להוות לך סימן ברור לכך שיש צורך לטפל בנושא.
- טעם של מתכת בפה – דלקות גורמות להפרשה מוגלתית. הפרשה זו מייצרת טעם לא טוב בפה שעלול להתפרש כ'טעם מתכתי'.
- רגישות לשתייה ואכילה של מזון חם וקר – רגישות השן למזון ושתיה חמים או קרים לא מהוות רגישות נטו אלא סימן מאד ברור לכך שיש צורך לבדוק את החניכיים.
נסיגת חניכיים שאינה מטופלת עשויה להוביל אותך לאיכות חיים מאוד ירודה, מצב רפואי בעייתי ונזק שלעיתים לא ניתן לטפל בו. על מנת לטפל בתופעת נסיגת החניכיים חשוב להבין באופן אישי כיצד היא נגרמה לך.
טיפול בתופעת נסיגת חניכיים ב-3 שיטות
גילוי מוקדם של התופעה יוביל לכך שניתן יהיה לטפל בה בזמן, ובכך לחסוך עגמת נפש ולהעלות את איכות החיים שלך באופן משמעותי. על השיטות שכמובן מותאמות לכל מטופל ומטופלת יש לשוחח עם הרופא המטפל, אבל הנה כמה מהן שיכולות לעלות על הפרק:
- השתלת חניכיים – אחד מהטיפולים העיקריים הוא טיפול כירורגי לביצוע של ניתוח להשתלת חניכיים. בטיפול זה משתילים רקמות מאזור החיך באזור הנסיגה. זהו טיפול שדורש רופא מנתח בעל ניסיון, וותק ומיומנות מהגבוהים ביותר. ההחלמה היא בדרך כלל לאחר כמה שבועות וחלל הפה חוזר להיראות טבעי, ובריא.
- חיתוך רקמה – חיתוך רקמה שגורמת לתופעה הזו היא דרך נוספת לעצור את הנסיגה. היא נעשית דרך חיתוך של רקמת גוף המושכת את החניכיים ולמעשה, עוצרת את כל התהליך.
- ייפוי הנסיגה – ייפוי של נסיגת חניכיים יכול להתבצע באמצעות שיפור המראה של החניכיים עם ציפויים מיוחדים העשויים מחרסינה, או על ידי כתר.
הרופא המטפל, כימיה, ומה שביניהם
כמו בכל הליך רפואי, או בחירת אנשי מקצוע מכל סוג שהוא. גם כאן מומלץ וכדאי לבחור את הרופא המטפל בעל הוותק, הנסיון, והמיומנות הגבוהים ביותר.
לכימיה בינך לבין הרופא המטפל ישנה חשיבות גבוהה ועליך להרגיש בנוח לשאול את הצוות הרפואי המטפל בך כל שאלה בנוגע לתהליך המצופה לך.
טיפול בתופעה נסיגת החניכיים הוא טיפול שיכול להעלות באופן מהותי ומשמעותי את איכות החיים שלך לעתיד הקרוב והרחוק, ולכן חשוב שלא תזלזל בטיפול נכון וקפדני.