שתלים דנטליים נותנים את המענה המושלם למקרים בהם אתם סובלים ממחסור של שיניים. נכון להיום, עוד לא נמצא פתרון חלופי אשר מציע את המענה שיש לשתלים הדנטליים להציע – עמידות לזמן ארוך, פונקציונליות מעולה ומראה אסתטי במיוחד.
מהם שתלים דנטליים?
שתלים דנטליים הם למעשה סוג של מוטות או מסגרות מתכת אשר יש להם מעין הברגה חיצונית שעוזרת לעגן ולהחדיר אותם אל תוך העצם שלנו, מתחת לחניכיים. ישנם שתלים שיש בהם גם הברגה פנימית אשר לתוכה אפשר להבריג חלקים נוספים שמתחברים אליהם.
בשנים האחרונות טיפולי שתלים דנטליים הולכים ותופסים תאוצה גדולה במיוחד, ונראה כי אחוזי ההצלחה של תהליכים אלו מרקיעים שחקים והפכו להיות מבוקשים מאד. שיעורי ההצלחה של הטיפולים עומדים על 95% בשנה הראשונה וכ-80% בטווח של 10 שנים, כאשר אנחנו מדברים על עשרות אלפי השתלות שיניים שמתבצעות בישראל מדי שנה.
את אחוזי ההצלחה הגבוהים ניתן לתלות בהתקדמות, בשינויים ובחידושים הרבים שיש כיום בתום הפריודונטיה, כששתלי שיניים הם מהטיפולים המובילים שבהם.
ההתקדמות בכל מה שקשור לביצוע שתלים דנטליים באים לידי ביטוי בסוגי השתלים החדשים שקיימים, בחומרים האיכותיים מהם עשויים השתלים, בתהליך עצמו וכמובן בדרכי ההתאוששות שהופכות לקלות יותר עם השנים.
למה לעשות שתלים דנטליים?
במצבים בהם יש לנו חוסר בשיניים, אנחנו עשויים להרגיש בקשיים בפעולות שנראו לנו עד לא מזמן טבעיות לחלוטין, ביניהם לעיסה של מזון בעל מרקם קשה. מעבר לתחושה הלא נעימה הזאת, אי אפשר להתעלם מהמראה הלא אסתטי שמתקבל כאשר אנחנו מסתובבים עם שיניים חסרות, מה שלרוב משליך על תחושתינו בפן הרגשי ובדימוי העצמי שלנו, ומשווה לפנים שלנו מראה מבוגר מגילינו.
הודות לפתרון השתלים הדנטליים, לא צריך יותר לחיות עם חיוך חסר שיניים, כי יש ברשותכם את הפתרון המלא לבעיה. הודות לשתלים דנטליים ניתן ליהנות משיניים בריאות, חיוך יפה, ולחזור לשגרת אכילה רגילה ומתפריט עשיר ללא חששות מכאב.
מדוע שתלים דנטליים הם חיוניים?
הגוף שלנו מחדש את עצמו מדי יום ביומו, באמצעות החלפה של התאים המתים בתאים חדשים. לעומת זאת ובשונה משאר איברי הגוף, השיניים הקבועות שלנו נותרות כפי שהן מרגע הבקיעה שלהן ולא משתנות.
מצב זה לצערנו, לא מאפשר לנו להנות ממנגנון הריפוי העצמי שקיים בשאר חלקי הגוף, והשיניים שלנו צריכות להתמודד עם אתגרים לא קלים, כאשר הבעיה העיקרית שיכולה להופיע תהיה בעיות של לעיסת מזון קשה לאורך שנים ארוכות. הלעיסה היא פעולה היוצרת עומס גדול על מערכת השיניים.
המצב המתואר הוא בדיוק הסיבה לכך שעם ההתבגרות שלנו, רואים הצטברות של השפעות של מחלות בחלל הפה, שהרבה מאד פעמים אין דרך לפתור אותן אלא לעקור אותן בשל הנזק הגדול שנגרם לה או לרקמה שתומכת בה.
באילו מצבים קונקרטיים תצטרך שתלים דנטליים?
ישנם מספר מצבים מרכזיים, שבמידה ותסבלו מהם, ככל הנראה שתצטרכו טיפול של שתלים דנטליים:
- חבלה – במקרים בהם השיניים סופגות מכה או חבטה חזקה עקב תאונה, נפילה או תקרית אלימות. מצב של פגיעה מאלץ לעיתים עקירה של שיניים.
- חוסר בשיניים – כפי שכבר ציינו קודם לכן, מצב של חוסר בשיניים בהחלט מהווה צורך בשתלים דנטליים, והסיבה שבגינה שיניים יכולות להיעקר היא כתוצאה ממחלת חניכיים או הרס של השן במקרה של עששת.
- שקיעת עצם הלסת – היעדר שיניים לתקופה ארוכה עלול לגרום לנסיגה של עצם הלסת, ולכך יהיו השלכות תפקודיות ואסתטיות.
מהן החלופות הקיימות?
שתלים דנטליים הם כיום הפתרון המוביל והמתקדם ביותר בכל הקשור למענה במצבי מחסור בשיניים, אולם עדיין קיימים פתרונות נוספים, שיתכן ותעדיף פחות, אך שעדיין שווה שתכיר:
שיניים תותבות – מטרתם של השיניים התותבות, בדומה לשתלים, היא לחקות את ההתנהגות של השיניים הטבעיות שלנו. אך בשונה משתלים, שיניים תותבות לא יכולות בשום מצב לתפקד כמו שיניים טבעיות, מהסיבה ששיניים תותבות זזות בתוך הפה, עלולות לגרום לפצעים, ובמהלך תהליך ההסתגלות הן עשויות לגרום למצב של קושי בבליעה ואפילו בדיבור.
התקנת גשר בשיניים – לא כל אחד יסכים להסתובב עם גשר על השיניים, אך חשוב לדעת שגשר מעל השיניים החסרות הוא פתרון שאינו מצריך כל התערבות כירורגית, וברוב המקרים גם מונע פגיעה בשיניים הסמוכות והשחזתן, בנוסף הגשר גם שומר על עצם הלסת באזור מחוסר שיניים, לכן ייתכן ומדובר בפתרון טוב ביחס לחלופות.
הסיכונים הקיימים בביצוע שתלים דנטליים
כמו בכל טיפול כירורגי, חשוב מאד שתעשו עבודת מחקר יסודית לפני שאתם בוחרים רופא מטפל. ביצוע השתלות שיניים על ידי אנשים שאינם מומחים לכך או כאלו שלא ידרשו מכם צילומים רלוונטיים עלולים לגרום לכם לנזק.
הסיבה לכך נעוצה במקרים של מבנים רגישים לאזורי השתלה; לצורך העניין, בלסת התחתונה עוברת תעלה אשר מכילה את העצב האינפרא אלביאולרי, העצב אשר מספק את התחושה באזור השיניים התחתונה ובשפה הקדמית שלנו. פגיעה בעצב הזה יכולה להביא לאיבוד תחושה מוחלט באזורים הללו, מצב שבוודאות נרצה למנוע.
בלסת העליונה שלנו, קיימים חללי אוויר אשר נקראים הסינוס המקסילרי. פגיעה בסינוס הזה יכולה להוביל לבעיות באזור מערות האף.
מהסיבות שציינו חשוב מאד שהרופא המטפל שלכם יהיה מיומן בהשתלת שיניים, עבר הכשרה וידאג לקבל את כל המידע והצילומים הנדרשים על מנת לתכנן את ההליך כראוי וכדי להבטיח שהשתלת השיניים תעבור בצורה חלקה ועל הצד הטוב ביותר.
מה ההבדל בין השתלים הדנטליים השונים?
ישנם מספר רב של יצרני שתלים בארץ ובעולם, כאשר לכל אחד יש את הפטנטים הייחודיים להם ואמורים לעזור לנו לשפר את סיכויי ההצלחה של טיפולי השתלות השיניים שאנחנו עוברים. רוב השתלים הם בעלי הברגה חיונית, אולם קיימים גם שתלים שהאחיזה שלהם היא באמצעות חיכוך. שתלים מוברגים יהיו לרוב מצופים בחומרים המעודדים את העצם לכלוא אותם. כמו כן, שתלים יכולים גם להיות בעלי מבנה צילינדרי או בעלי התכנסות קונית ועוד.
מה ההבדל בין שתלי טיטניום לשתלי חרסינה
עד לפני מספר שנים היה נהוג להעדיף שתלים מחרסינה על פני שתלי טיטניום. מהסיבה הפשוטה ששתלי החרסינה ידועים בתור שתלים עמידים יותר וגם צבע השתל נראה לבן יותר, מה שמאפשר לשלב את שתלי החרסינה בחלל הפה והלסת מבלי ליצור הבדלים משמעותיים בין הגוונים והמראה הכללי. ולמרות זאת, בימים אלו בפועל מועדפים שתלי הטיטניום גם על ידי היצרנים וגם על ידי הרופאים.
זה הזמן לציין שאת שתלי הטיטניום מייצרים מסגסוגת שנחשבת לטובה יותר בהשוואה לשתלי הטיטניום טהור. מה שאומר, שלא מדובר באותו חומר טיטניום כמו שנפוץ בתעשייה, אלא בחומר שעובר תהליכים כדי להתאים את עצמו ביולוגית לעצם הלסת.
מהם שתלי זירקוניה?
זירקוניה הוא חומר קרמי אשר נמצא גם בשתל וגם בשאר המרכיבים שלו, כמו כן בשן החדשה, והתפקיד שלו הוא להתאחות כמו שצריך עם העצם שלנו. לשתלי הזירקוניה יש יתרון בולט על חומרים אחרים, מהבחינה האסתטית, וזאת הודות לצבע הלבן והיפה שלו, שדומה מאד לצבע הטבעי של השיניים שלנו.
בנוסף קיימת אפשרות של כתרים מזירקוניה עם שתלי טיטניום כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר, בעוד שתלי הטיטניום מתחברים מהר לעצם הלסת, כתרי הזירקוניה יוצרים תוצאה סופית בגוון לבן של השיניים.
כמו כן, רופאי שיניים הרבה פעמים מעדיפים את החומר הקרמי של שתלי הזירקוניה מהסיבה שהוא מונע התחמצנות אשר עשויה לעבור לרקמות ולגרום למצב של כישלון בהשתלה.
מנגד, החסרון היחיד שחשוב שנכיר בהקשר של שתלי הזירקוניה לעומת שתלים מטיטניום או מחסרינה הוא המחיר הגבוה שלהם.
כדי שנקבל את ההחלטה הנכונה ביותר לגבי סוג השתלים שכדאי לנו לבחור בהם' שעדיף ומומלץ להתייעץ עם רופא שיניים מומחה, זה שיטפל בנו.